Mrena


Mesto za ljubitelje najjače rečne ribe…

Familija: Cyprinidae

Rod: Barbus

Latinski naziv: Barbus barbus

Lokalni nazivi:

Maksimalna težina: 10kg

Maksimalna duzina: 1m

Lovna mera: 25cm

Opis i gradja: Telo joj je izduzeno i valjkasto, sa relativno velikom glavom i malim ocima. Usta su joj bentofaga i karakteristicne su za ribe koje se hrane sa dna. Na gornjoj usni ima cetiri mala brka. Ledjno peraje joj je veliko a prva kostana zbica je nazubljena. Ledja su maslinasto zelena, bokovi u svetlijoj nijansi, a trbuh je beo. Sem ledjnog i repnog peraja sva ostala su crvene boje. Zivotni vek joj se procenjuje na desetak godina, i dostize tezinu od 10kg.

Razmnozavanje: Mrena se mresti od kraja aprila do kraja juna pri temperaturi vode od 10-12ºC, kada se okupljaju na dubokim mestima sa tvrdim dnom. Zenka polaze od 3.000 do 8.000 jajašaca krupne narandzaste ikre, koju lepi za dno. Period inkubacije traje 14 dana, ukoliko su uslovi odgovarajuci.Mladj veoma brzo raste i za 4 meseca dostize duzinu oko 7-8cm.  Muzjak postaje polno zreo sa 3 godine, a zenka godinu dana kasnije pri duzini oko 30cm.

Navike, stanište, rasprostranjenost: Mrena se moze loviti preko cele godine, mada se sa padom temperature ispod 4 stepena, veoma neredovno hrani. Najviše se zadrzava u srednjem toku reke, na peskovitom i šljunkovitom dnu, ali rado nastanjuje i donje tokove velikih reka. Leti ih nalazimo u brzim i plicim delovima reke na prelivima, spicevima ada i u samim brzacima, na mestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stena koje omogucavaju brze strujanje vode. Zimi se uglavnom slabo krece i zadrzava se na dubokim mestima odakle vrlo retko, i nerado izlazi u lov. Hrani se faunom dna i sitnim ribama. Voli hladne vode bogate kiseonikom, a mesta koja najradije nastanjuje su vodeno rastinje, ulegnuca na recnom dnu, ispod nagnutih stabala, a voli da zalazi i na plavna podrucja.

Mamci i pribor za lov: Mrena moze da se lovi na plovak, dubinski, i na varalicu. Lako ju je navesti da posegne za mamcem, narocito kada se za primamljivanje koriste razni zrnasti mamci biljnog porekla, ali dobri su i zivotinjski. Najcesce se koriste semenke konoplje, zrna kukuruza secerca, mesni, ili kakvi drugi crvici. Mrena se dobro hrani i danju i nocu, sa tim sto danju, posebno ukoliko je voda bistra, preferira sitnije, biljna mamce, a kad padne noc, oslanjajuci se na culo mirisa, preferira zivotinjske mamce, a najbolje su mesne preradjevine, ili sir.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: