Recepti za hranu za pecanje…


Podelite sa nama vaše tajne recepte, a mi ćemo naše sa vama…

Advertisements

49 Responses to “Recepti za hranu za pecanje…”

 1. pecaeoš Says:

  de lol pa kaki je ono članak o boilama i žgancima ti moraš još puno puno puno punopuuuno učit o mamcima za šarane pa onda napiši članak o mamcima …e da i izostavio si palete i slanutak “ŠARANĐIJO” bistro

  • alma Says:

   kako se sarann

   • laki Says:

    Saras se?

  • semeljci Says:

   ta hrana ti nevalja

 2. Neša Says:

  3 GRUPA:

  Čine je sastojci životinjskog poretka.

  *

  Koštano brašno
  *

  Mleko u prahu
  *

  Dafnije
  *

  Tubifeks crvi
  *

  Krvavi crvi itd

  2 GRUPA

  Ovu grupu karakteriše specifičan miris i masnoća koji doprinoseboljem kvalitetu hrane, i ona čini oko 20% gotove hrane.

  *

  Konoplja
  *

  Rogač
  *

  Kikiriki
  *

  Soja
  *

  Suncokret
  *

  Pšenične klice
  *

  Kukuruzne klice
  *

  Grašak it

  Svako godišnje doba zahteva određene mirise. Zimi se koristi hrana koja oko sebe širi miris mesa. Leti i u ranu jesen voćni ukus.

  SPISAK Osnovnih sastojaka za spravljanje hrane:

  4 GRUPA:

  U ovu grupu spadaju specijalni dodaci u vidu koncentrata, oplemenjivači i pojačivači hrene kao i razni mirisni dodaci.

  *

  Razne arome (vanila, karamela, med, vođćni extrakti jagode maline itd)

  Hrana za primamu mora biti ukusna sa pravilno doziranim mirisima. Mirise koji se šire kroz vodu riba otkriva pomoću organa senzora

  *

  Bradavice za osećaj ukusa
  *

  Jamice ze osećaj mirisa
  *

  Brkova za osećaj dodira (za otkrivanje najsitnijih čestica hrane)

  U jakoj vodenoj struji rasprostiranje vodenih mirisa se širi veoma lako. Vodeni tok nosi nozvodno bačene mamce.U mirnim tokovima sve se odvija mnogo sporije, pa shodno tome treba koristiti primamu koja svojim svojstvima jače privlači ribu. U hladnim vodama gde većina ribljih vrsta ima usporenu aktivnost potrebna je mešavina jačeg mirisa i ukusa da bi se probudio apetit riba. Leti je ,naravno, sve obrnuto.

  Potrebno je poznavanje vremenskih uslova temperature i bistrrine vode, barometarski pritisak, mesečeve mene itd. Potrebno je poznavati navike ribe koje ćemo pecati. Hranu treba bacati na mesto gde ćemo pecati, i to da hrana padne na što manje prostora. Hranu nikako ne rasipatiširoko i na više mesta.

  VIZUELNI ASPEKT HRANE ZA PRIMAMU

  Boja mamca igra veoma važno ulogu za uspešan lov ribe. Šljunkovito ili peskoviti dno gde preovladavaju svetle boje zahteva korišćenje mamaca zagasite boje.Za muljevito o tamno dno koristiti žutu, crvenu i belu boju hrane.

  ZRANA KAO MAMCI

  Zrna se mogu koristiti u dva osnovna oblika. Kao čista i u kombinaciji sa raznim smešama. Takođe se mogu podeliti i kao sirova ili kaotermički obrađena zrna (kukuruz, žito, konoplja, lan, grašak, pistaći, zob, suncokret, bob, heljda itd.)

  NEUTRALNI SASTOJCI HRANE ZA PRIMAMU

  *

  Zemlja – za povećanje težine smeše. Idealno za stvaranje kompaktnih lopti koje će pasti na dno pre nego se razbiju o površinu vode (zemlja od krtičnjaka, treset). Smanjuje hranjivu vrednost smeše.
  *

  Kreda – (kalcijum karbonat) savršena za površinske hrane, daje gustinu i dovodi do zamučenja vode.
  *

  Glina – za povećanje težine i lepljivosti. Za dubinsku hranu i za jake vodene struje.
  *

  Kaolin – kao glina veoma lepljiv, za dubinsku hranu.

  Osnovni sastojak svih vrsta hrane je prezla koja čini 20% do 50% gotove hrane. Ostale važne komponente su:

  *

  Kukuruzno brašno
  *

  kukuruzni griz
  *

  Mlečni keks

  I miris i ukus
  PRIMAMA ŠARANA

  Osim boilia i raznojakih sjemenki, za primamljivanje šarana mogu se koristiti i smjese za primamljivanje sastavljene od razlic(itih brašna. Na tržištu postoje vec’ gotove mješavine spremne za uporabu, no možete ih i sami izraditi i u tom sluc(aju savršeno ih prilagoditi tipu vode, vrsti dna i ostalim specific(nim uvjetima ribolova. Evo jednog jednostavnog recepta koji nam je dao dobre rezultate u vec’ini situacija:
  – 3 doze krušnih mrvica (od izmiješano kore i sredine kruha)
  – 2 doze kukuruznog brašna
  – 1 doza smjese za pire (krumirove pahuljice)
  – 1 doza brašna od kestena
  – 1 doza smrvljenog kikirikija
  – 1 doza krupno samljevene konoplje
  – 1 doza kuhanog kukuruza

  Ako je dno solidno, potrebno je dodati 3 doze zemlje (iz krtic(njaka ili Terre de Somme).
  U rijekama s vodenim protokom umjerene brzine, dodajte 2 doze PV1.
  U rijekama s vrlo jakim strujama, dodajte 1 dozu gline.
  U svakom slucaju, dodajte u pripremljenu smjesu nekoliko šaka kukuruza koji c’e poslužiti i za mamc(enje.

  PECANJE ŠARANA NA “DIVLJIM” VODAMA

  Sticajem čudnih okolnosti, odrastao sam na Tamišu, pa mi to , u neku ruku, daje za pravo da pišem ovaj tekst o RIBOLOVU ŠARANA NA OTVORENOJ VODI, tj.Tamišu.

  Pa da krenemo redom.

  PRVA ,OSNOVNA i po mom mišljenju NAJBITNIJA stvar je

  Lociranje dobrih mesta na rekama.

  Takva mesta se obično vide golim okom a ako se ima malo iskustva onda nema nikakvih problema sa odabirom pravog mesta za pecanje kao što su potopljeno drveće, granje, panjevi, strme obale, blizina druge obale (što podrazumeva i veću dubinu vode), limani,mostovi.

  Šaran obožava ovakva mesta , a mi? , pa mi se moramo prilagoditi.

  Priprema mesta , kao što rade kolege na akumulacijama, hranjenja u dužem vremenskom periodu su nepotrebna, ali i nesmetaju. Dovoljno je samo par izlazaka pred sam dan pecanja, mada postoje i instant varijante za jednodnevni ribolov, ali o tome drugom prilikom.

  PRIHRANA:
  Prihranu treba baciti uzvodno, oko 30 – tak metara dalje od mesta na kojem se peca da voda polako nanosi hranu prema mestu pecanja. Ako se peca na kukuruz nije loša varijanta sa pogačama napravljenim od kukuruza i gline koje voda mnogo teže nosi. Boilama je najbolje je hraniti izdrobljenim, ili pak boilama manjeg prečnika, peletima umešanim zajedno sa glinom i kukuruzom, a može i posebno uz korištenje “PVA” kesica ili mrežica.

  Za prihranu mesta koristim, u zavisnosti gde pecam, lopatu , praćku ili raketu.

  Netreba preterivati sa prihranom. Što manja količina hrane u češćim vremenskim intervalima.

  DRUGA STVAR – Sistem

  Isključivo koristim fiksne sisteme, ali i klizeći su počeli da se pokazuju kao dobri.

  Od kada sam zakoračio u svet modernog šaranskog ribolova, moj ribolov na Tamišu je nezamisliv bez mamca montiranog na dlaku, (evo par kombinacija koje koristim),

  jakih kovanih udica kratkog vrata, ( veličine 1, 2 i 4 ),

  (ibor proizvođača udica ću ostaviti Vama, jer je nezahvalno pričati o tome, a i svako od nas ima svoje favorite)

  predveznog materijala koji može biti krut, kao što je fluorokarbon (TEFLON) jer je nevidljiv za ribu (indeks prelamanja svetlosti isti kao kod vode), ili mekši, ili pak kombinacija ova dva.

  NAPOMINjEM da predvezni materijali za šaranski ribolov su sasvim drugačijih karakteristika nego pletenice koje su jeftine i najpristupačnije nama prosečnim ribolovcima. Specijalno izrađeni predvezi za tu namenu su pre svega mnogo deblji od običnih pletenih struna ali i strašno mekani.

  Kruti predvezi mogu zasmetati šaranu u toku usisavanja mamca pa se riba može uplašiti i ostaviti mamac, pa zbog toga koristim kombinaciju krutog i mekog predveza koja se pokazala kao veoma dobra.

  Debljina predveza nije važna. Šaran ne zna sta je predvez, jer kada bi znao ne bi nikad uzeo ponuđeni mamac ma koliko on bio primamljiv i atraktivan.

  (ibor proizvođača predveza ću ostaviti Vama, jer je nezahvalno pričati o tome, a i svako od nas ima svoje favorite)

  KOMBINACIJA KRUTOG I MEKOG PREDVEZA

  Napominjem da mi se najbolje pokazala obična fiksna “in line” nemrseća montaža (antitangle) a zatim Sigurnosna montaža (safety rig), mada sve je to stvar ukusa i navike ribolovca.

  Helikopter montažu koristim isključivo na terenu gde ima dosta mulja.

  TREĆA STVAR – Način ribolova

  Peca se izuzetno blizu nekad i u samoj obali, pa zato je tišina veoma bitna stavka, mada je po danu to neizvodljivo tako da se moj ribolov svodi na noć, što samo otežava i ovako težak način ribolova.

  Sledeće na šta se mora obratiti pažnja je prezentacija mamca, što povlači i prilagođavanje pribora situaciji.

  Iključivo koristim teška pljosnata olova od 90 pa sve do 150 grama ( u nekim situacijama i to je malo), oblika suze koja dobro leže na rečnom dnu i ne kotrljaju se.

  Izuzetno su mi se pokazala kupovna olova domaćih Proizvođača sa karakterističnim ispupčenjima koja drže celu montažu na unapred određenom mestu, ali i olova koja sam lijem.

  Ovakav način ribolova iziskuje sedenje pored štapova, što , slažemo se, nije uopšte lako.

  NEMA SPAVANjA NOĆU.

  “Baitrunner” – i nam nisu neophodni kod ovakvog ribolova, čak šta više mogu nam samo otežati.

  I na kraju
  Netreba se nadati kapitalnim ulovima kao na uređenim i čuvanim akumulacijama, jer za ovakve , slobodno se može reći, osiromašene vode i način pecanja sve preko 5 kilograma je kapitalan primerak, ali zapamtite da će i taj Tamiški, Dunavski, Savski šaran od 5 kilograma pa naviše pružiti nezaboravne drilove.

  Vraćajte ribu, jer će nam ta ista riba doneti ponovno zadovoljstvo.

  Secite mreže na Tamišu, gde god ih nađete, jer su trajno zabranjene.

  Uvek kada se odlazi u ribolov na šarana ŠARANDzIJA se sprema maksimalno od pripreme hrane i boila,štapova ,stolica …. do svega ostalog što I nije toliko bitno I na kraju je vozilo sa kojim se odlazi toliko puno da nemože biti punije ,takvi smo mi ŠARANDzIJE.
  Kada dođemo na željenu vodu I podignemo kamp u kojem ćemo da boravimo
  Počinjemo sa pripremom mesta za lov ŠARANA veći deo oko te pripreme već znamo ali bi akcenat dao na temu koja se stalno postavlja dali koliko I sa kojom hranom ?,da slučajno ne preteram?
  Naj bitnije šta treba da znamo koliko je zastupljena vrsta koju lovimo koliki su primerci I koliko je učešće drugih vrsta riba iz iste porodice I naravno koliko je učešće prirodne hrane u samoj vodi, koju smo posetili.
  Kada se te informacije sastave dobijamo sliku koju treba da iskoristimo za pripremu spota,I tako sklapamo osnovnu prihranu koja se sastoji od semena
  Koja su nam I naj dostupnija kao što su konoplja, žito,mlada zrna kukuruza
  I stari kukuruz I naravno sa dodacima ostalih stvari kao što su tigrov orah I paletirana hrana koja se često koristi u samoj pripremi spota I medikamenata koji
  Su neizbežni u ovoj pripremi.
  U kojem odnosu ?Ako je u pitanju komercijalna voda u kojoj je zastupljena
  veća količina šarana možemo pristupiti kombinaciji sa obilatijom pripremom
  spota što znači da nemože da se pretera sa prihranom. I naravno to je bio pravi
  pogodak jer ga je riba uzimala rado i u velikim količinama ,pa ni uspeh nije izostao.
  To su particle koje su pripremane specijalno za ribolov I samom obradom bez konzervansa proizvod je upakovan u vakumiranu foliju koja mnogo znači da bih mogao odnose hrane I zrnevlja kontrolisati u svim dozama,naj češće su to doze
  za komerc. vodu, konopjla 20%, zito 20% šećerac 20% staro zrno kukuruza10%
  a ostalih 20 % rasporedim na tigrov orah ,CSLpalete (betainske)I sečenu boilu na pola.
  Za prvo hranjenje jednostavno rečeno od svake kese po dva pakovanja.
  I sve to preliti sa izvarednim proizvodom SBS-a koji je namenjen za osnovnu pripremu kao što je corn step liqvid I ostali polu svareni atrakti I te grupe.
  Sačekam naj manje 1 sat da se komponente upiju u svako zrno I tek onda
  Pristupam hranjenju,uspeh je zagarantovan!
  Svaki od proizvoda MELEG –BAIT je oplemenjen SBS aromama I atraktorima što pruža sigurnost ribolovcu neizbežni uspeh u lovu Šarana.Ali iza svih tih proizvoda stoji INSTITUT I POLJOPRIVREDNI FAKULTETkoji je ideju , poznavanje same
  Ishrane riba I naravno višegodišnje iskustvo gosZorana Melega sproveo u stvarnost tako da su ti proizvodi dobili svoje zlatne medalje kvaliteta na Međunarodnim Sajmovima što je garancija za dalji rad I usavršavanje na temu koju j egos.Meleg
  Postavio sebi I svojim saradnicima.
  Da se vratim na pripremu spota , prilikom spuštanja hrane na željeno mesto stvara
  Se magla od sitnijih čestica hrane I soka koji ispušta sam mix,ta magla se dugo zadržava na to mestu I privlači prvo najznatiželjnije posetioce a to je sitna riba
  Koja ima ulogu da samo mesto hranjenja oslobodi od mogućeg mulja I pripremi
  sam spot za dolazak ribe koju očekujemo na našem štapu.,ostaće samo krupniji
  delovi hrane koji su namenjeni samo krupnijoj ribi ,ali sama pometnja u vodi njih jako brzo privlači ,jer se same čestice hrane polako šire u polje van hranjenog mesta
  I privlače ribu iz sireg spectra boravka I kretanja.
  Na divljim vodama količine se trebaju smanjiti u prvoj prihrani ali treba dodavati češće po malo jer sitnije ribe je mnogo više I ona će osnovni spot brzo da očisti, na kraju trerba da ostanu samo boila ,tigrov orah.kuuruz…što je I cilj da bi se tamo zadrzavala krupnija riba što duže.
  Dali su to stvari koje su se trebale reći ili ne ,to je pitanje za sebe ali da ih treba
  Ponoviti to je sigurno jer je to dilema svakog ribolovca naročito kada dolazi na vodu koju na poznaje ..
  Ribe koje uhvatite vratite ih nazad u vodu jer je to draž ovoga sporta primamiti ribu , u uhvatiti je na baš taj mamac koji ste sami pripremili,to su pravi sportski ribolovci ŠARANĐIJE…

  Primama, je kao sto je to jednom prilikom
  Dragan-Senta rekao filozofija za sebe, tu mozes
  1000 stvari da pogresis, najvaznije je da osmotris
  mesto, da pratis, gde ces pecati, onda izlociras i
  nadjes sebi dobar spod, tek onda pocinjes sa
  prihranom.
  Prvo sitnijom hranom manje boila i vise kukuruza i
  paleta, onda vise boila i manje kukuruza. itd….
  evo to je bilo ukratko moja verzija prihrane
  pozdrav

 3. Simon Says:

  može li mi tko poslati recepte za domaču izradu hrane za šarana, amura

 4. nesa Says:

  Ovo su neki od najboljih mamka za šarana da bi spremao sam bojli ili purak za lov šarana trebalo bi da imas odgovarajuc’u opremu i pribor tako da ti šaljemo neke od mamaca koji su po nama naj uspesniji i ujedno se mogu nac’i u svakoj prosec(no opremljenoj radnji a uz pomoc’ malo maste i iskustva možeš napraviti odlic(an mamac…

  MAMCI

  KUKURUZ

  Kukuruz je donedavna bio najzastupljeniji šaranski mamac, no danas se neopravdano izostavlja njegova upotreba zbog najezde novih i modernijih mamaca kao što su boile. Kao mamac vrlo je jednostavan što za pripremu što za korištenje, te je vrlo efikasan. Nac(in pripreme je vrlo jednostavan i slic(an pripremi recimo konoplje. Znac(i odre?enu kolic(inu kukuruza stavimo u vodu da omekša, ne predugo (oko 24 sata, i treba paziti da je razina vode uvijek iznad kukuruza). Nakon što se kukuruz omekšao u vodi, stavimo ga kuhati uz dodatak sweetenera ili obic(nog šec’era.
  Nakon što se kukuzuz skuha, spreman je za korištenje, takovog ga možemo koristiti nekoliko dana.
  Kuhani kukuruz možemo obogatiti mirisima , aditivima i bojama. Tako?er ga možemo i smrznuti za kasniju upotrebu. Osim za ribolov, najidealniji je za prihranu, prije svega jer je jeftin i jednostavno se priprema.

  Jedan od nac(ina pripremanja kukuruza kao mamca je i tzv. LEDOLINA. Pripremite zrno kukuruza na udici na predvezu i stavite ju u c(ašu od jogurta. Stavite okolo kukuruz i zalijete vodom. Zaledite mamac. Nakon 12 sati mamac je spreman. Na ribnjaku jednostavno stavite predvez na štap, izvadite sle?eni mamac iz c(aše, i zabacite u vodu. Na ovaj nac(in prihranili ste ribu baš tamo gdje vam je udica.

  Tiger nuts – tigrovi orašc(ic’i

  Tiger nuts iliti po hrvatski tigrov orašc(ic’ jedan je od najboljih mamaca za lov šarana. Postoji oduvijek, ali u ribolovu se koristi tek od 80-tih godina prošlog stoljec’a. Možete ga nabaviti vec’ pripremljenog ili sirovog. U svakom malo boljem duc’anu ribolovne opreme i mamaca nac’i c’ete ga na policama (npr. od Dynamite Baits).
  Ako kupite pripremljeni nemate nikakvih briga, krenite u ribolov i to je to.
  A ako pak kupite sirov, tj. nepripremljeni orašc(ic’, morat c’ete ga skuhati. Najprije ga namoc(ite u vodu na 24 sata, zatim u toj vodi kuhajte oko 30 minuta, potom ga ohladite. Skuhanome orašc(ic’u možete dodati mirise, aditive i boje, ali preporuc(amo Vam da to ne c(inite jer ga šarani obožavaju takvog kakav je. Skuhani tigrov orašc(ic’ tako?er možete smrznuti i nakon odmrzavanja normalno koristiti.
  Možete ga miješati sa ostalim partiklima i koristiti za prihranu.
  Uvriježeno je mišljenje da ako šaran na ništa ne prima, da c’e primiti na tigorov orašc(ic’ (da li je to istina provjerite sami)
  Danas postoji dosta vrsti kupovnih boila na bazi tigrovog orašc(ic’a.

  PRIMAMA ŠARANA

  Osim boilia i raznojakih sjemenki, za primamljivanje šarana mogu se koristiti i smjese za primamljivanje sastavljene od razlic(itih brašna. Na tržištu postoje vec’ gotove mješavine spremne za uporabu, no možete ih i sami izraditi i u tom sluc(aju savršeno ih prilagoditi tipu vode, vrsti dna i ostalim specific(nim uvjetima ribolova. Evo jednog jednostavnog recepta koji nam je dao dobre rezultate u vec’ini situacija:
  – 3 doze krušnih mrvica (od izmiješano kore i sredine kruha)
  – 2 doze kukuruznog brašna
  – 1 doza smjese za pire (krumirove pahuljice)
  – 1 doza brašna od kestena
  – 1 doza smrvljenog kikirikija
  – 1 doza krupno samljevene konoplje
  – 1 doza kuhanog kukuruza

  Ako je dno solidno, potrebno je dodati 3 doze zemlje (iz krtic(njaka ili Terre de Somme).
  U rijekama s vodenim protokom umjerene brzine, dodajte 2 doze PV1.
  U rijekama s vrlo jakim strujama, dodajte 1 dozu gline.
  U svakom slucaju, dodajte u pripremljenu smjesu nekoliko šaka kukuruza koji c’e poslužiti i za mamc(enje.

  BOILE

  Boile su ništa drugo doli žganci pripremljeni na pomalo specific(an nac(in (najvec’a razlika izme?u klasic(nih žganaca i boila je ta da se boile stavljaju na “dlaku” ispod udice, za razliku od klasic(nih žganaca koji se stavljaju na samu udicu tj. udica se njima prekriva). Boile se sastoje od razlic(itih vrsta brašna ( pšenic(ni griz, kukuruzni griz, kukuruzno brašno, sojino brašno, proseno brašno, riblje brašno, rižino brašno i dr.), te razlic(itih dodataka (kao npr. ptic(ja hrana, mljevene pelete, mljeveni tigrov orašc(ic’, mlijeko u prahu), plus danas vec’ pomalo neizbježnih aditiva raznih renomiranih i manje poznatih proizvo?ac(a (spomenimo samo neke : npr. ekstrakt jetre u prahu, razno razni ugljikohidrati, proteini, aminokiseline, Red factor, Robin red, i dr.) i na kraju neizostavnih mirisa bez kojih svaka ozbiljna boila ne može (postoje razlic(iti mirisi, jedni su na bazi alkohola, dok su drugi uljni, jedni su voc’ni, drugi su takozvani “smradovi” tj. na bazi mirisa ribe, školjaka, rakova, jetre i dr. i uopc’e je teško nabrojati koliko sve vrza i razlic(itih aroma mirisa za boila ima).
  Postoji više vrsta boila, no najzastupljenije su sljedec’e:
  -50/50 mix (najjednostavniji i najjeftiniji mix koji se vec’inom sastoji od pšenic(ne krupice, kukuruzne krupice i brašna, te sojinog brašna, još ga kod nas zovu i “klasic(arka”, “mix” male hranjive vrijednosti)
  -bird mix (ptic(ji, jedan od glavnih sastojaka je ptic(ja hrana, kod nas poznat i kao “ptic(arka”, “mix” visoke hranjive vrijednosti)
  -fish mix (riblji, jedan od glavnih sastojaka je riblje brašno, “mix” je visoke hranjive vrijednosti)

  Kao što smo vec’ rekli boile su specific(ni žganci, tj. specific(ni su po tome što kada se odredi toc(an omjer svih sastojaka (brašna, ostali dodaci, aditivi) i napravi smjesa tj. po šaranaški “mix”, isti taj “mix” umijesimo u odre?en broj jaja, kojima smo dodali (a i nismo morali) mirise i ostale tekuc’e aditive i raznorazne dodatke. (Otprilike je to kilogram mixa na 10 jaja, no to ponajprije ovisi o vrsti “mixa”, što znac(i da jaja možda treba i manje, ili pak više od 10 po kilogramu.)
  Nakon što “mix” umijesimo u jaja i dobijemo kompaktnu smjesu (ne presuhu, niti premokru tj. preljepljivu) od dobivene mase radimo “crve” (ruc(no ili sa špricom za “crve”), te te “crve” stavljamo u roler i izrolamo boile (bolie su razlic(itih promjera, no najc(ešc’e je to od 12, 14, 16, 18, 20 do 22 mm).
  Nije uvjet da boile radimo rolerom, niti da one budu savršeno okrugle (ako nemate roler, rukom napravite “crve”, te te iste “crve”, nasijecite nožem, pa ih možete dlanovima zaokružiti ili pak ostaviti takvima kakvim ste ih dobili nakon rezanja).
  Okrugle boile su Vam najpotrebnije takve (okrugle) za preciznije hranjenje (prac’kom ili kobrom), jer zbog okruglog oblika imaju bolji i postojaniji smjer leta po zraku, te ste samim time i puno precizniji i na taj nac(in akumulirate tj. boilama hranite odre?eno mjesto koje ste izabrali za hranilište i lovište.
  Nakon što ste napravili odre?eni broj boila (recimo iz 1. kilograma “mixa” i 10 jaja), pristupate njihovom kuhanju, koje traje od 2 do 5 minuta ovisno o “mixu” iz kojega ste radili boile.
  Pošto su se boile skuhale, stavljaju se na sušenje. Nakon što se osuše spremne su za ribolov, a ako ne planirate ribolov, slobodno ih stavite u zamrzivac(.
  Koao što smo gore naveli mirise i aditive, te ostale tekuc’e dodatke niste trebali odmah sa jajima umijesiti u “mix”, vec’ to možete i nakon što skuhate i osušite boile. Znac(i nakon što ste skuhali i osušili ili pak nakon što ste vec’ gotove boile izvadili iz zamrzivac(a i otopili i osušili ih, navedene tekuc’e dodatke možete staviti “izvana”. Najc(ešc’e se to radi tako da željenu kolic(inu (u mililitrima) stavite u jednu vrec’icu za zamrzavanje i tada dodate boile, te sve dobro protresete i time omoguc’ite da se tekuc’i sadržaj upije u same boile.
  Nakon toga Vaše boile su spremne za ribolov.
  pozdrav
  http://www.velicanka.hr/MAMCI.html

 5. stjepan Says:

  možete mi poslati recepte za pecanje sarana i smuđa


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: